Benodigdheden tot Engelse les geven in Japan

Dit onderwerp bevat 3 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Wouter 2 jaren, 3 maanden geleden.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #28745

  Kevin
  Bijdrager

  hallo mijn naam is kevin (nog een hier op de forum)

  er waren een stel vragen met betrekking tot het lesgeven in japan van de engelse taal.
  ik heb zelf geen ervaring met lesgeven, en ik heb geen bachelor diploma.

  1. ik heb 10 jaar werk ervaring met het werken in een warehouse/loods wat in principe valt onder ongeschoold werk. maar ik werk daar dagelijks met vrachtwagen chauffeurs die in het engels aangesproken moeten worden, is dit relevant genoeg? en de arbeidstijd telt die mee? als relevantie?

  2. ik heb een vmbo basis diploma + een mbo 2 diploma. nu zat ik zo te kijken om engels verder te leren ondanks dat het redelijk goed is, voor verdere aanvulling die minimaal nodig is, een HBO engels opleiding.
  https://www.loi.nl/n-3426-hbo-engels het is een hbo opleiding en is onderdeel van een bachelor opleiding.
  nu vraag ik mijzelf af, is deze hbo engels voldoende? of moet je echt een bachelor diploma hebben?

  3. en zo niet is dit dan niet iets?
  https://jobs.gaijinpot.com/job/view/language/jpn-5/orderby/latest/lang/en/job_id/115670#.WH0HaPnQd9N
  ik ben er niet zo bekent mee, maar hebben jullie/jij er wel eens van gehoord of ervargin mee gehad?

  4. betrekking tot het vak engelse leraar, wat valt er onder het lesgeven, moet je zelf de lessen voorbereiden met betrekking tot eigen ervaring? of volg je een uitgestippelde planning dat staat voor een bepaalde tijd?

  er zullen vast nog wel meer vragen volgen, maar als ik op deze antwoord zou kunnen krijgen ben ik al een stuk verder.

  alvast bedankt,

  kevin

  • Dit onderwerp is gewijzigd 6 maanden, 1 week geleden door  Wouter.
  • Dit onderwerp is gewijzigd 6 maanden, 1 week geleden door  Wouter.

  #28749

  Wouter
  Sleutelbeheerder

  Beste Kevin,

  Welkom bij Ervaar Japan!

  Je stelt een paar goede vragen. Laat ik bovenaan beginnen en ze op volgorde beantwoorden.

  1. De regel van de Japanse IND voor het afgeven van een werkvisum is dat een Bachelor-diploma vereist is. Maar… ze maken een uitzondering op die regel als je 10 jaar relevante werkervaring hebt. Het probleem zit ‘m in de definitie van “relevante werkervaring”. Wat de ene IND beambte als relevant zal beoordelen, zal de ander niet voldoende vinden. Het is dus betrekkelijk subjectief. Je zult je ervaring op je cv dus op een relevante manier moeten kunnen verkopen. Relevant aan het beroep van leraar Engels.

  2. Ik denk dat je met dat verkorte HBO programma je cv (en daarmee jezelf natuurlijk) al behoorlijk wat relevanter kunt maken. Voor je Engels is het absoluut goed. Of het voldoende is voor de Japanse IND, dat weet ik niet. Als je dan toch aan de slag gaat met een opleiding zou ik je adviseren om meteen voor een volledige HBO opleiding te kiezen. Bij de LOI is de meest relevante (en vrij succes-verzekerde) opleiding die van Leraar Engels. Ook de opleiding Vertaler Engels waar het korte HBO programma dat je gekozen hebt onderdeel van is lijkt me behoorlijk relevant. Vraag in ieder geval eens een gratis studiegids aan van die opleidingen.

  3. Het JSAP programma is nog een vrij nieuw programma. Het maakt handig gebruik van een studenten visum. Als het je om de ervaring in Japan gaat is dit absoluut een fantastische mogelijkheid (hoewel de plaatsen wel beperkt zijn hoor). Maar het is wel een studie-programma. Je werk dekt een gedeelte van de kosten, maar je moet nog steeds wel 200.000 yen (1.800 – 2.000 euro) per jaar zelf betalen.

  4. De grote scholen hebben een standaard curriculum voor de lessen. De planning is dus redelijk uitgestippeld, hoewel natuurlijk wel eigen inbreng wordt verwacht. Kleinere scholen werken vaak met doelstellingen en laten je dus een stuk vrijer in hoe je de lessen inricht. Voor beiden is wat te zeggen, maar ik denk dat een school met een redelijk uitgewerkt lesplan geschikter is voor de beginnende leraar.

  Ik hoop dat ik je wat verder heb kunnen helpen. Uiteraard zie ik graag je vervolgvragen tegemoet.

  Gr. Wouter


  #28877

  Kevin
  Bijdrager

  hey wouter nog een paar vraagjes.

  heb nog even een beetje nagedacht, en inderdaad mijzelf de vraag gesteld is leraar engels echt wat ik wil. op dit moment kan ik daar geen antwoord op geven dus om mijzelf in te laten schrijven voor die hbo cursus voor 4 jaar is misschien verspilde tijd.

  of het mij nou echt om het lesgeven gaat of gewoon om de ervaring van het land, denk ik dat het onder de laatste categorie. dus dat is gewoon iets wat ik verder moet uitzoeken, waarvan mischien die verkorte hbo engels al een gedeelte doorslag kan geven door op de leraar/professor te laten en aan hem dan ook vragen te stellen met betrekking tot lesgeven. wat uiteindelijk zeer waarschijnlijk makkelijker voor hem/haar te oordelen, of dat uberhaubt wel een goede kant voor me is. uit de basisberoepskeuze teest kwam in iedergeval wel leraar naar voren, dus dat is al een plus. maar kan niet overhaasten met beslissingen op het moment.

  nu nog even een paar vraagjes.

  1. je zat bij itti japan als ik het goed had? hoe zat het met huiselijke opvang? kreeg je een eigen appartement toebedeeld, of zat je met meerdere mensen in een huis? en hoe stond het met muebels? was het al gedeeltelijk voor gemeubileerd? en hoe zit het met een bed? kreeg je een bed met matras? of was het een futon? of moest je dat zelf allemaal regelen. en in de tijd dat je naar hun toe ging, krijg je eerst van te voren nog tijd om jezelf te settelen in dat appartement/huis/campus of moest je gelijk aan de bak?

  2. kledingvoorschriften, was je verplicht tot het dragen van een pak, of mocht je dragen wat je wou?
  en hoe zat het met haarstylen, maakt dat nog uit? ik draag zelf een baard, maar ben je verplicht die gladgeschoren te houden? of maakte dat niet zoveel uit omdat je toch als een *gaijin* werd behandeld in dat opzicht?

  3. Werktijden, nou las ik ergens op het forum dat je 4 uur per dag ongeveer werkte? liep dat niet uit, was je niet verplicht te blijven zoals je dat vaker ziet in japan vergeleken met de kantoorbranche en de Senpai-kouhai relatie’s? en heb zelf te maken gehad met het senpai-kouhai relatie’s? in onderstaande video is ook van iemand die op zo’n highschool heeft gewerkt end die zat daar via het JET programma en die kon zo weg aan het einde van de lessen, maar die andere leren moesten blijven vanwege Club-advisors na school tijd, wat dus neerkwam op werkdagen van 12 uur.

  https://www.youtube.com/watch?v=6iUKzEQU7ag is mieschien ook interresant voor andere mensen die misschien in japan willen werken.

  iedergeval bedankt voor het reageren, en als ik vragen heb stel ik ze wel weer.

  gr.kevin


  #29715

  Wouter
  Sleutelbeheerder

  Beste Kevin,

  Sorry voor de late reactie. Is er tussen door geslipt…

  Ja, ik zat inderdaad bij iTTTi Japan. Die hebben voor een apartment gezorgd inclusief basis huisraad. Uit hygiënische overwegingen gaven ze nieuwe medewerkers de mogelijkheid om tegen een gereduceerd tarief nieuwe futons te kopen, in plaats van die te hergebruiken.

  Qua kledingvoorschriften was iTTTi Japan erg relaxed. We gaven les aan kinderen, dus we mochten gewoon casual gekleed gaan. In de zomer was een korte broek ook prima. De enige vereiste waren sokken, maar dat is een algemeen Japans ding. Uiteraard moet je er representatief uit zien, maar een goed verzorgde baard was geen probleem. Dat is bij andere scholen overigens een stuk strenger.

  Qua werktijden liep het nooit uit. Ik had meeste 3 of 4 lessen per dag, vanaf een uur of 4 ‘s middags tot een uur of 9 ‘s avonds. De lestijden stonden vast en als de laatste leerlingen vertrokken waren kon ik naar huis. Bij iTTTi Japan werk je zelfstandig in een satelliet leslokaal op een volledig andere lokatie dan het kantoor. Er was dus nadat de leerlingen vertrokken verder niemand, geen senpai of wie dan ook. Die druk van moeten blijven na werktijd was er daar dus gelukkig niet. En dat is met de meeste privé scholen wel ongeveer hetzelfde.

  Nogmaals excuus voor de late reactie. Ik hoop dat je er nog wat aan hebt.

  Gr. Wouter

  • Deze reactie is gewijzigd 6 maanden, 2 weken geleden door  Wouter.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.