Doorleren of werk zoeken?

Dit onderwerp bevat 3 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  Wouter 2 jaren, 10 maanden geleden.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #13543

  Noah

  Beste forum,

  Na onze vakantie in Japan (een levenslange droom die werkelijkheid is geworden), ambieer ik naar een eventuele carrière in Japan. Nu ben ik hier en daar aan het kijken naar de mogelijkheden en vroeg mij af of iemand mij advies kan geven. Ik zit nu in mijn laatste jaar HBO Digitale Media en Communicatie en doe de minor Internal Branding en change management.

  Ik heb na het behalen van mijn opleiding de volgende keuzes (alle toevoegingen zijn welkom).

  1. Mijn master halen in Japan (Dit is vrij prijzig denk ik en tegen die tijd ben ik 27, is dit niet te oud als je nog geen werkervaring hebt – los van bijbaantjes?)

  2. Mijn master halen in Nederland, zo ja welke zou dan het meest relevant zijn (aansluitend op mijn opleiding of behoefte binnen Japan).

  3. Gaan werken in Nederland, een Japanse vriend raadde mij dit aan, dit vanwege het feit dat je dan met je bachelor een prima diploma op zak hebt en je Japanse bedrijven kan laten zien dat je daadwerkelijk fulltimne kan werken , los van je internships. Wat vinden jullie?

  4. Naar Japan gaan om Engels docent te worden, dit om een werk visa te ontvangen en van daaruit eventueel verder te zoeken naar verloop van tijd?

  Daarnaast hoop ik om mijn JLPT N5 certificaat te halen om de Japanse taal aantoonbaar op basisniveau onder de knie te hebben.

  Ik ga waarschijnlijk in december weer terug naar Tokyo voor een weekje vakantie, wellicht dat ik daar kan netwerken?

  In ieder geval hoor ik het graag en hoop dat iemand met mij kan meedenken.
  Bedankt!

  Noah


  #13544

  Wouter
  Sleutelbeheerder

  Beste Noah,

  Laat ik, en hopelijk maakt dit het niet ingewikkelder voor je, je vraag nog even belichten vanuit het oogpunt van het werk visum.

  Om in Japan een werk visum te krijgen spelen twee factoren een rol. Ten eerste zul je een baan moeten hebben, dat is vrij logisch. Ten tweede heb je ook aantoonbare relevante ervaring nodig.

  Neem bijvoorbeeld optie 4. Om als docent Engels aan de slag te gaan heb je een relevante achtergrond nodig. Sowieso is een Bachelor diploma vereist, maar dat zit in jouw geval wel goed. Wat je ook nodig hebt is relevante ervaring, wat in dit geval betekend een duidelijk aantoonbare Engels-talige achtergrond. Heb je Engels gestudeerd dan is die relevantie natuurlijk aanwezig. Ook als je je opleiding volledig in het Engels gedaan hebt is de relevantie duidelijk aanwezig. Als de relevantie echter minder duidelijk aanwezig is, is de Japanse IND minder geneigd een visum aanvraag goed te keuren. Dit weten werkgevers, dus als werkgevers de relevantie niet kunnen vinden op je CV dan wordt ook de baan zelf lastig. Een beetje een cirkeltje dus.

  In je uiteindelijke keuze zal je dus vooral moeten kijken naar de relevantie. Ik zou je willen aanraden om eens rond te gaan kijken op de Japanse vacature sites en een duidelijk beeld te krijgen van wat voor een achtergrond relevant is voor de baan die jij ambieert. Wat dat betreft is optie 3 een goede manier om relevante ervaring op te bouwen.

  Als je kijkt naar een Master, uiteraard altijd een goede keuze, zou ik je adviseren om een Master uit te kiezen die volledig in het Engels gegeven wordt. Een Master in Japan voldoet daar in ieder geval aan, maar ook in Nederland zijn steeds meer Master opleiding in het Engels te volgen. Dan is in ieder geval optie 4 een mogelijkheid.

  Je bent in ieder geval goed bezig met het zoeken naar een weg, en je bent je ervan bewust dat je er wellicht nog een paar jaar mee bezig bent. Met die instelling moet het zeker gaan lukken. Ik ben hoe dan ook benieuwd naar de richting die je kiest.

  Succes!

  Gr. Wouter


  #13548

  Noah

  Hi Wouter,

  Bedankt voor je reactie.
  Ik was even benieuwd, ik las in een van je reacties dat je zelf geen leraren opleiding hebt gedaan.
  Hoe ben je dan uiteindelijk aan een job als Engels leraar gekomen in Japan?

  Ik heb veel ervaring met Engels in mijn studie, doordat veel studiemateriaal in het Engels is, ik regelmatig contact had met Engelse uitgevers op mijn stage en Engels simpelweg mijn tweede taal is.
  Daarnaast heb ik in mijn bijbaan als personal trainer (fitness) een tijdje Engelse mensen begeleid.
  Dit moet dan toch iets waard zijn en kan ik dit aantoonbaar maken? Simpelweg op mijn CV zetten?

  Ik hoor het heel graag 🙂

  Noah

  • Deze reactie is gewijzigd 7 maanden, 2 weken geleden door  Wouter.

  #13549

  Wouter
  Sleutelbeheerder

  Hoi Noah,

  Ik heb mijn opleiding volledig in het Engels gedaan in Australië. In de meeste Engelssprekende landen recruiteren de grote Engelse talenscholen actief, en zo ben ik aan mijn baan in Japan gekomen.

  Je zult inderdaad je relevante ervaring zo uitgebreid mogelijk moeten uitmeten op je cv, want dat is wat de Japanse IND gebruikt in het aanvraagproces.

  Als je dat eenmaal gedaan hebt zo ie voor de grap eens kunnen solliciteren bij een van de grote scholen, simpelweg om te zien of je cv voldoende relevantie bevat. Via Ervaar Japan kun je direct solliciteren bij iTTTi Japan, het bedrijf waar ik ook 5 jaar gewerkt heb.

  Gr. Wouter


4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.