Kansen in Japan met een hbo leraar geschiedenis

Dit onderwerp bevat 9 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Wouter 2 jaren, 5 maanden geleden.

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Auteur
  Berichten
 • #24885

  Marinus
  Bijdrager

  Hallo,

  Mijn naam is Marinus en ik ben 24 jaar, ik kom uit Drenthe. Deze website en de gedachte om in japan te wonen en werken houden mij al een tijd bezig.

  Ik vroeg mij af welke kansen ik heb met mijn achtergrond. Ik heb een hbo opleiding gevolgd; de lerarenopleiding 2e graad geschiedenis. Ik heb een minor tweetalig onderwijs gedaan en ik heb daarvoor een aantal weken in Canada geschiedenisles gegeven. Buiten deze minor om heb ik geen diploma’s die een goede beheersing van het engels aantonen. Persoonlijk ben ik overtuigd van mijn kwaliteiten om Engels te geven in Japan. Maar ik vroeg mij af of ik op basis van mijn opleiding een baan kan krijgen en of mij vervolgens een visum zou worden verstrekt.

  Ten tweede vroeg ik mij af wat de werktijen bij iTTTi Japan zijn. Bij Berlitz en Aeon gaat het vooral om middag en avond uren, zo las ik. Bij iTTTi bleef dat nog onduidelijk.

  Tot slot zou ik graag willen weten of het mogelijk is de Japanse taal te leren (tot op zekere hoogte uiteraard) in een jaar naast een uitdagende baan en veel nieuwe indrukken. Zijn daar cursussen voor in Japan en is dat duur?

  Een antwoord op deze vragen zou zeer gewaardeerd worden 🙂 Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,
  Marinus


  #24886

  Wouter
  Sleutelbeheerder

  Hoi Marinus,

  Bedankt voor je bericht. Leuk om te horen dat Japan en wij je bezig houden :). Je stelt een aantal goede vragen.

  Op het vlak van kansen durf ik je geen cijfer te geven. Dat is altijd de moeilijkste vraag. Het antwoord hangt af van een aantal factoren. Zo te zien heb je al een redelijk zicht op de vereisten voor een werkvisum. De beoordeling van je uiteindelijke aanvraag hangt af van hoe je je cv inricht en hoe de Japanse IND je aanvraag beoordeelt. In eerste instantie zul je een werkgever evan moeten overtuigen dat er een goede kans is dat je aanvraag voor een werkvisum goedgekeurd wordt. Ik denk dat je hiervoor in je cv erg de nadruk zult moeten leggen op het tweetalige aspect.

  De werktijden bij iTTTi Japan zijn ook over het algemeen ‘s middags en ‘s avonds. In mijn tijd daar had ik vaak 3 of 4 lessen van een uur met een kwartier ertussen. Als ik om 15:45 begin was ik om 20:30 klaar. Bij iTTTi Japan werk je alleen het daadwerkelijk aantal geplande lessen op een dag. Bij een aantal andere scholen moet je 8 of 9 uur aanwezig en heb je niet continu les. Bij iTTTi Japan werkte ik meestal van dinsdag t/m zaterdag.

  Japans leren in Japan is niet zo moeilijk. Zeker als je les gaat geven aan kinderen leer je een hoop van je leerlingen. Veel steden hebben gratis of vrijwel gratis Japanse lessen. Ik ben heb een tijdje wekelijkse lessen gevold bij het Kyoto International Community House. Dat koste me 10 jaar geleden ¥ 100 / € 1 per les. De prijs is wel wat omhoog gegaan, maar ¥ 7.000 / € 60 voor 12 lessen is nog steeds niet duur. Veel steden hebben soortgelijke programma’s.

  Ik hoop dat ik je zo een beetje geholpen heb. Ik hoor graag hoe het je vergaat.

  Gr. Wouter


  #24891

  Marinus
  Bijdrager

  Hoi Wouter,

  Bedankt voor de informatie. Als ik het goed begrijp moet ik dus de tijd nemen om mijn talige kant zo mooi mogelijk op mijn CV naar voren te laten komen. En dan is het een kwestie van solliciteren en goede hoop houden 🙂

  Over het CV vroeg ik mij af of er bepaalde richtlijnen gelden voor een sollicitatie in Japan.

  Je antwoorden over de Japanse taal motiveren in ieder geval. Als ik een jaar in het buitenland kan werken zou ik namelijk graag mijzelf in meerdere opzichten ontwikkelen.

  Gr. Marinus


  #26909

  Wouter
  Sleutelbeheerder

  Hoi Marinus,

  Ja, inderdaad de talen zo mooi mogelijk op je CV zetten en het dan gewoon een gaan proberen.

  Er gelden wel andere richtlijnen voor CVs in Japan, maar dat geldt eigenlijk alleen voor CVs geschreven in het Japans. Er wordt niet van je verwacht dat je een Japanse CV instuurt, dus dat scheelt. Je kunt dus gewoon je Nederlandse CV naar het Engels vertalen.

  Succes!

  Gr. Wouter


  #26977

  Marinus
  Bijdrager

  Hallo Wouter,

  Ik wilde het sollicitatieformulier van iTTTi Japan invullen via de link op ervaarjapan.nl. Ik loop tegen een aantal zaken op, zou je mij ook hierin van advies kunnen voorzien?

  * Is het verstandig om akkoord te gaan met een willekeurige plaatsing? Ik snap dat ze je dan makkelijker in kunnen delen. Maar het idee lokt niet direct om in een klein afgelegen plaatsje te wonen en werken.

  * Kan ik bij University mijn Hogeschool Windesheim invullen? Ik heb daar een bachelor gehaald, maar officieel heb ik niet aan een universiteit gestudeerd.

  Bijvoorbaat dank 🙂

  Marinus


  #26978

  Wouter
  Sleutelbeheerder

  Goedenavond Marinus,

  Tuurlijk! Geen probleem. Komt ie:

  – Met een willekeurige plaatsing loopt je inderdaad het risico dat je in een klein afgelegen plaatsje terecht komt. Dat kan op zich best z’n charme hebben, maar je bent veel meer op jezelf aangewezen. Als dat niet je ding is (wat ik heel goed begrijp), kun je dit gewoon aangeven. Ze proberen hier altijd rekening mee te houden. Wellicht dat plaatsing in een grotere stad iets langer duurt.

  – Je kunt je HBO gewoon opvoeren als universiteit. In Nederland kennen we een onderscheid, maar het resulterende Bachelor diploma is internationaal identiek.

  Kom je weer een stapje verder zo? Als ik je verder nog kan helpen, geef maar een gil.

  Gr. Wouter


  #26979

  Marinus
  Bijdrager

  Goedenavond,

  Ten eerste is het echt fantastisch dat je zoveel kennis hebt en ook sneller reageert dan je op een gemiddeld forum dromen durft, Bedankt daarvoor.

  Ja zo kom ik zeker verder. Ik denk dat ik maar gewoon een aantal pogingen moet wagen, ook al is het wel spannend en blijven er altijd vragen over 😛

  Over het aangeven van een voorkeur heb ik echter wel twijfels. Ik kan wel lukraak een stad kiezen, maar ik ken die steden natuurlijk niet echt. Ik begrijp dat jij in Kyoto hebt gewerkt en daar gecharmeerd van bent geraakt. Voor mij is het echter nog koffiedik kijken. Wellicht is het voor mij een idee om aan te geven dat ik in een middelgrote stad hoop te werken die goed bereikbaar is? Of is het echt de bedoeling dat je een specifieke plaats aanduidt.

  Marinus


  #26980

  Wouter
  Sleutelbeheerder

  Hi Marinus,

  Ik doe m’n best. Bedankt :).

  Ik heb destijds gevraagd om plaatsing in de Kansai regio (Kyoto, Osaka, Kobe) en zo ben ik in Kyoto terecht gekomen.

  Ik zou inderdaad aangeven dat een middelgrote stad je voorkeur heeft. Je hoeft niet persé een specifieke plaats aan te geven. Ze proberen altijd rekening te houden met je voorkeuren.

  Gr. Wouter


  #28711

  Marinus
  Bijdrager

  Beste Wouter,

  Nadat je mij uitstekend op weg hebt geholpen ben ik toch een beetje vast gelopen. Ik merk aan mijzelf dat ik mij heel druk op mijn sociale leven heb gestort (getuige de 1,5 maand dat ik hier niet in gepost heb). Maar het voelt deels als weglopen voor iets wat ik graag wil maar wel lastig vind. Namelijk, werkervaring in het buitenland en het allerliefst in Japan 🙂

  Voornamelijk de onzekerheid die bij het solliciteren komt kijken vind ik een barrière. Maar ik heb nu de stap gezet om een draft versie van mijn cv te maken, toegepast op de functie. Omdat jij vaker met dit bijltje heb gehakt hoopte ik dat jij het van feedback wilt voorzien. Natuurlijk ben ik bereid om hier een financiële vergoeding tegenover te zetten.

  Mijn vraag is dus of hier een mogelijkheid toe is. Graag hoor ik van je.

  Met vriendelijke groet,
  Marinus


  #28712

  Wouter
  Sleutelbeheerder

  Goedemorgen Marinus,

  Een sociaal leven is ook belangrijk hoor :). Vaak moet je dit soort dingen ook gewoon een tijdje laten bezinken, dan worden bepaalde zaken vaak een stuk helderder.

  Ik zou graag eens naar je cv kijken voor je en je van advies voorzien. Een financiële vergoeding lijkt me niet nodig. Dan lijkt het alsof ik je iets zou kunnen garanderen. Garanties kan echter niemand bieden, want het hangt af van de personen bij je potentiële werkgever en de Japanse IND die je aanvraag moeten beoordelen. Er zijn wel redelijk duidelijke richtlijnen, maar de ene werkgever of IND ambtenaar legt dat anders uit dan de andere.

  Laat ik dus zeggen, ik kijk graag naar je cv voor je en voorzie je graag van advies. Mocht je uiteindelijk succes hebben en naar Japan kunnen, denk dan ook even aan deze site voor het boeken van je vliegticket en eventuele andere reisbenodigdheden zoals hotels of een Japan Rail Pass. Deal?

  Wellicht vind je het ook leuk om ter zijner tijd eens een blogpost te schrijven hier om je ervaringen te delen.

  Vanwege jouw privacy stel ik voor dit gedeelte van het gesprek privé te voeren via email. Stuur je cv en eventuele vragen die je erover zou willen stellen maar per mail naar “wouter [apestaartje] ervaarjapan [punt] nl”.

  Gr. Wouter

  • Deze reactie is gewijzigd 7 maanden geleden door  Wouter.
  • Deze reactie is gewijzigd 7 maanden geleden door  Wouter.
  • Deze reactie is gewijzigd 7 maanden geleden door  Wouter.

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.