Monteren Japanse (Toshiba) wc bril in Nederland

Dit onderwerp bevat 7 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  henny 5 maanden, 3 weken geleden.

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • #40452

  henny
  Bijdrager

  Hi, ben nieuw hier.

  Ben paar dagen terug van een maand Japan. Zit nog in de jetlag, het is middenin de nacht nu Het was fantastisch, wat heb ik genoten! Eerst paar dagen Tokyo (vooral musea) toen naar Hokkaido, daar een auto gehuurd en in de prachtige natuur verbleven (vooral Akanlake was geweldig mooi). Ook een nacht in de auto geslapen op zo’n geweldige parkeerplaats. Toen naar Tohoku, 4 dagen bij een Japanse familie gelogeerd en het gewone dagelijkse Japanse plattelandsleven meegeleefd. Daar ook nacht in een ryokan+onsen waar ik de eerste Europese gast was. Dat eten daar, mjammie! Ben nog in een ‘joyful honda’ geweest (=megagrote doe het zelf winkel) waar ik kilo’s aan timmer handgereedschap kocht….. en ook een wc bril!

  Daarna verder afgezakt via kuki (bij timmerman geslapen in zijn airbnb), Kobe (carpentry museum en beef eten), naar Oshima (fietsen/zwemmen/veel vis eten), Kochi (tempels/bergwandelen) en weer omhoog naar Hakone (fuji-san bewonderen, onsen) en toen was de tijd om. De kosten vielen me alles mee, all-over gemiddeld voor 25 euro /nacht geslapen. Wel 5 dagen gratis, dus eigenlijk 31 gemiddeld voor de betaalde nachten.

  Nu zit ik dus met die wc bril. Ik kan er een transformator bijkopen (220-110) maar het installeren zal wel wat out of the box denken vergen. Kennen jullie iemand die ook een wc bril in Japan gekocht heeft en dit voor elkaar kreeg? De reden dat ik hem daar kocht: gewoon leuk en ook goedkoper. Ik betaalde 135 euro, hier betaal je 800-900 voor een soortgelijk type.

  • Dit onderwerp is gewijzigd 7 maanden, 1 week geleden door  henny.
  • Dit onderwerp is gewijzigd 7 maanden, 1 week geleden door  henny.
  • Dit onderwerp is gewijzigd 7 maanden, 1 week geleden door  henny.
  • Dit onderwerp is gewijzigd 7 maanden, 1 week geleden door  Wouter.
  • Dit onderwerp is gewijzigd 7 maanden, 1 week geleden door  Wouter.

  #40460

  Wouter
  Sleutelbeheerder

  Hoi henny,

  Dat klinkt als een mooie reis, en bovendien heb je een mooie souvenir meegebracht. Is het een wc bril met alleen een verwarmingselement of ook met sproeier?

  Ik heb er ook wel eens over gedacht om er een uit Japan mee te nemen, maar de obstakels voor montage hebben me daar tot nog toe van weerhouden. Het grootste probleem is de transformator. Die wil je op de een of andere manier netjes wegwerken.

  Wellicht kan een handige elektricien een 110 volt groep aanleggen in je meterkast met een leiding naar je wc? Dat lijkt mij het enige mogelijke alternatief op een transformator in de wc proberen weg te werken.

  Als je een oplossing gevonden hebt zou ik het leuk vinden om te horen. Succes!

  Gr. Wouter


  #40461

  henny
  Bijdrager

  bedankt voor je reactie.
  het was idd een fantastische reis. ik was er in 1981 ook al geweest, toen gewerkt op boerderijen, heel andere tijd; weinig Engels, geen internet. Een aantal mensen uit die tijd nu weer ontmoet! Toen is mijn liefde voor bepaalde zaken ontstaan; Japanse timmerkunst, Japanse badgewoonten (ik heb zelf een hinoki houten bad nu en baad op z’n Japans), het slapen; ik slaap op een futon op tatami-matten. ook heb ik een aantal (zelfgemaakte) shoji schuifdeuren in huis. Ook heb ik een kotastsu. Ik ga aanstaande zondag naar een Japanse middag in Amstelveen. ik schat in dat daar japanners wonen die ook zo’n wc hebben, wil aar mijn licht opsteken of iemand weet wie dit kan installeren. er moet idd een transformator tussen. denk ik. Mocht ik eruitkomen, laat ik het wel weten!
  het is een wc bril met van alles erop, dus ook de 3 verschillende sproeiers. geen föhn vlgs mij en geen muziek.

  • Deze reactie is gewijzigd 7 maanden, 1 week geleden door  henny.
  • Deze reactie is gewijzigd 7 maanden, 1 week geleden door  henny.

  #40543

  henny
  Bijdrager

  Inmiddels wat opgeschoten

  Het viel niet mee om een wc pot te zoeken met een hartafstand tussen de schroefgaten (ivm een vaste niet-verstelbare afstand op de Japanse wc bril onderplaat) van 140 mm. Die wc potten zijn er niet.

  Leek het 😉

  Nu toch 1 (slechts 1!) toiletpot gevonden, na heel veel speuren online. Een aantal bezoeken aan sanitairwinkels leverde niets op. Zij zeiden dat het onmogelijk zou zijn er eentje met die afstand te vinden.

  Maar toch gelukt!

  Ik ga nu kijken of de pot überhaupt past in mijn toilet (qua afstand tot muur, zoals bij iedere staande nieuwe wc pot van belang is) en natuurlijk of die hartafstand idd 140 mm is en of de pot ook qua vorm onder de wc bril past.

  Dat was online niet zo goed te beoordelen, en verzenden bleek gratis, ook retourneren. Betalen kan zelfs achteraf, ik kan dus in feite thuis gratis passen en meten.

  Als het niet past dan heb ik nog een plan B, een totaal ander plan.

  Ik laat het wel weten.


  #40546

  Wouter
  Sleutelbeheerder

  Hi henny,

  Leuk om te horen dat je al een stap verder gekomen bent. Mocht het uiteindelijk allemaal passen, laat dan nog even weten waar je die pot gevonden hebt.

  Succes met de klus!

  Gr. Wouter


  #40703

  henny
  Bijdrager

  update

  het is uiteindelijk gelukt!
  de wc pot met goede hartafstand tussen de bril schroefgaten (140 mm) bleek qua vorm dusdanig afwijkend van de bril (pot was rond, bril ovaal) dat dit geen optie bleek bij het passen. Dus teruggestuurd.

  Vervolgens heb ik gezocht naar een passende toiletpotvorm. Dat bleek een sphinx 280 duoblok.

  Diens schroefgat afstand was echter 157 mm en ik had dus 140 mm nodig voor de onderplaat van de japanse bril.

  Toen heb ik met 3D techniek een aanpassing voor op die plaat laten maken.

  en: dat is gelukt

  hij is nu geinstalleerd en alles doet het prima.

  kosten;
  135 euro wc bril (in japan) toshiba
  130 euro 3D printjes (tekenen en printen)
  158,75 euro transformator 230-110, 2000 Watt
  30 euro onderdelen (verloopstukjes leidingen ivm andere maatvoering)

  oftewel samen 453,75 euro.

  ik wilde ook een andere toiletpot omdat de mijne meer dan 20 jaar oud was.

  een vergelijkbare wc bril in nederland kost 700-900 euro.

  al bij al dus wel goedkoper.
  en leuk; zelf meegenomen in het vliegtuig en japanse tekstjes erop 😉

  mocht ik, of iemand anders een nieuwe douche-wc van toshiba kopen in japan dan zijn de 3 d print/tekeningen nu voorradig, het duurste was het tekenen. Het materiaal was maar 23 euro.


  #40704

  Wouter
  Sleutelbeheerder

  Hi henny,

  Gaaf dat het gelukt is! Het heeft wat moeite gekost, maar nu heb je ook wat. Heb je die transformator nog een beetje mooi weg kunnen werken?

  Gr. Wouter


  #40705

  henny
  Bijdrager

  Die transformator is 13 kilo! maar niet groot. Eentje van 1500 watt is wsch ook prima en lichter + goedkoper maar ik wilde liever iets teveel dan iets te weinig vermogen ivm evt pieken. Na al die moeite wilde in 1000% zekerheid.

  Ik kon het snoer van de wc-bril door de muur van het toilet leiden (gaatje geboord) en precies aan de andere kant kwam dat uit in een loze hoek waar twee hoge boekenkasten bij elkaar komen. Daar staat de transformator nu op een zwevend schapje en je ziet hem bijna niet. Toevallig zit precies net daar een ongebruikt geaard stopcontact. Gelukkig maakt hij ook geen geluid, zoemt niet eens.

  Uit de bril kwam een dun snoertje met japanse stekkertje en losse draad voor aarde. Die heb ik vervangen door een dikker snoer waarin ik de aarde draad ook heb meegepakt. Daar heb ik een Nederlandse stekker opgezet en die met een reisstekker (Ned/USA) in het (USA) stopcontact van de transformator gestoken.

  Als dat niet zo handig uitgekomen was zou ik in de wc-ruimte een stopcontact hebben aangelegd en de transformator in de ruimte zelf hebben geplaatst. Mijn toilet is vrij groot (vroeger was het een douche + wc ruimte, nu alleen toilet) dus ook dat zou geen probleem zijn geweest.

  Het is echt genieten nu!

  En:
  Mocht ik ooit een andere willen; als ik weer een Toshiba bril koop, heb ik alles al voor mekaar: de aangepaste klikplaat, een transformator, de goede leidingen/verloopstukken. Dan wordt dat echt supergoedkoop!

  ter vergelijking:
  Bij Nederlandse handelaren betaal je voor de goedkoopste brillen 200-300 euro meer dan ik in nu in totaal kwijt was. Dan heb je het over Koreaanse en Itaiaanse. Voor betere kwaliteit betaal je >1000 euro meer dan wat ik nu in totaal kwijt was.

  Een (per definitie) goede japanse douche- wc bril verkopen ze niet los, alleen samen met een (hangende) wc pot. Dan start je met 2400! euro voor de goedkoopste.

  Al bij al ben ik dus supertevreden! Het was het gepuzzel waard 😉

  • Deze reactie is gewijzigd 5 maanden, 3 weken geleden door  henny.

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.