Nadenken over een toekomst in Japan

Tags: 

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 3 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Jay 3 jaren, 1 maand geleden.

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • #7901

  Yori
  Bijdrager

  Hallo mensen van het forum,

  Ik zit op het moment op de middelbare school, in 4 havo. Ik haal volgend jaar mijn diploma, en het is dus belangrijk om te denken aan mijn toekomst. Ik wil later minstens een jaar in Japan werken, omdat ik hou van de cultuur en het me een interessante plek lijkt om te wonen. Ik ben de taal langzaam aan het leren, maar daar heb ik nog veel tijd voor.

  Ik ben nu ook aan het nadenken over wat voor opleiding ik het beste kan kiezen om dit doel te behalen. Ik heb rondgekeken op het internet en de baan waar de meeste vacatures voor open zijn in Japan lijkt mij een baan als docent Engels. Ik ben erg goed in Engels en ik volg daarom ook Cambridge English lessen op school. Een baan als leraar zie ik alleen niet zitten vanwege het voorbeeldfiguur dat je moet zijn voor leerlingen, en alle verantwoordelijkheden die er bij komen.

  De opleiding waar ik het meest in geïnteresseerd ben is een opleiding in de ICT. Ik heb al wat onderzoek gedaan naar openstaande vacatures, en ik heb bijvoorbeeld deze vacature gevonden.

  Stel dat ik de opleiding op het Fontys zou afronden, zou ik dan een serieuze kans maken om aangenomen te worden door deze werkgever? Is een HBO opleiding opzich wel genoeg om aangenomen te kunnen worden in Japan? Maakt het veel uit welke studieroute ik binnen de opleiding zou volgen? In hoeverre komt de werkgever mij tegemoet met de reis naar Japan? Moet ik de vlucht zelf betalen en zo ja, hoeveel zou dat kosten?

  • Dit onderwerp is gewijzigd 7 maanden, 2 weken geleden door  Wouter.
  • Dit onderwerp is gewijzigd 7 maanden, 2 weken geleden door  Wouter.

  #7906

  Wouter
  Sleutelbeheerder

  Beste Yori,

  Goed om te horen dat je nu al bezig bent met het plannen van je toekomst. Je hebt nu nog alle keuze en Japan zal voor jou zeker een goede motivator zijn om je studie met succes af te ronden.

  Je kiest een HBO-opleiding. Dat is een goede keuze, want een van de weinige eisen van de Japanse regering voor het afgeven van een werkvisum is voor de meeste visum-klasses waarvoor wij als westerlingen in aanmerking komen dat je een Bachelor-diploma op zak hebt. Dat vakje kun je dus straks afvinken.

  Het overgrote deel van de vacatures in Japan zijn inderdaad als leraar Engels. Dat is overigens veel minder in een voorbeeldrol dan je je wellicht voorstelt hoor. In de meeste gevallen geef je les aan volwassenen die een talencursus volgen en niet op een basis- of middelbare school. In dat laatste geval is die voorbeeldfunctie waar je het over hebt veel pertinenter, maar in het geval van cursisten (versus leerlingen) ben je als leraar Engels meer een gesprekspartner om mee te oefenen.

  Na vacatures voor leraar Engels zul je de meeste vacatures vinden in de I(C)T. Deze vacatures vind je hoofdzakelijk in de omgeving van Tokyo. Mits je aan de overige voorwaarden van de vacature waar je naar gelinkt hebt voldoet vermoed ik dat je daar zeker kans op maakt. De concurrentie voor vacatures in I(C)T is wel een stuk groter dan voor leraar Engels.

  Ik zou zeggen dat je studieroute niet zo belangrijk is. Als je doet wat je leuk vind is het is het makkelijker om er heel erg goed in te worden en dat helpt weer met het vinden van een baan.

  Zoals ik al zei, de concurrentie voor banen in de I(C)T in Japan is groot. Je zult dus concurreren met mensen die al in Japan wonen. Als een werkgever de keuze heeft tussen jou en iemand die al in Japan woont en jij verwacht dat de werkgever je tegemoet komt in de kosten van de reis dan ben ik bang dat je bedrogen uitkomt. Neem dat dus ook nooit mee als vraag naar een sollicitatiegesprek. Mocht het zo zijn dat een bepaalde werkgever het je aanbied, grijp het aan, maar ga er zeker niet van uit.

  Ik hoop dat dat je vragen enigszins beantwoord. Als je verdere vragen hebt hoor ik het natuurlijk graag.

  Wouter


  #7910

  Yori
  Bijdrager

  Oke, nu is het werken in Japan voor mij een stuk duidelijker. Ik zal voor nu focussen op het halen van mijn havo-diploma en het leren van de taal. Het is wel fijn om te weten dat er de eisen niet hoger zijn dan waar ik aan kan voldoen. Een ICT-baan in Japan zie ik dan wel zitten. Ik hoef ook niet meteen naar Japan, ik zou bijvoorbeeld ook een paar jaar een baan kunnen hebben in Nederland en dan ondertussen blijven zoeken naar een baan in Japan. Bedankt voor de moeite!


  #7911

  Yori
  Bijdrager

  Ah, nog een vraag waar ik mee zat: Hoe zit het met werken in Japan en het sparen voor je pensioen? Ik weet eerlijk gezegd nog niet alles over hoe de pensioenen in Nederland werken, maar ik weet wel dat je in Nederland bijvoorbeeld pensioenpremie betaalt over je salaris. Zou ik in Japan dan nog steeds pensioenpremie betalen? Zou ik als ik voor een lange tijd in Japan werk een probleem kunnen krijgen als ik met pensioen ga?


  #7912

  Wouter
  Sleutelbeheerder

  Beste Yori,

  Ik ben blij dat ik je een beetje verder heb kunnen helpen. Wat betreft je pensioen, als je in Japan werkt bouw je in Japan pensioen op. Daar zit alleen wel een vervelende voorwaarde aan. Je moet in Japan minimaal 25 jaar pensioen opbouwen om recht te hebben op uitkering. Zoals ik je plannen lees is 25 jaar in Japan op dit moment niet de bedoeling.

  Je kunt ervoor kiezen om vrijwillig je AOW in Nederland te blijven betalen als je weg bent. Dit komt uit je eigen zak en is niet goedkoop. Op de website van de SVB kun je meer informatie vinden. Dit moet je binnen 6 maanden na vertrek geregeld hebben anders vis je achter het net.

  Je Japanse pensioen verdwijnt overigens niet helemaal in een zwart gat. Op het moment dat je besluit Japan te verlaten kun je een gedeelte van je opgebouwde pensioen uitgekeerd krijgen en in Nederland op een spaarrekening zetten.

  Laat maar weten als je nog vragen hebt.

  Wouter


  #10438

  Jay
  Bijdrager

  Hi Yori,

  Ik heb 3 jaar geleden een HBO opleiding afgerond en ben nu werkzaam in de IT bij een grote internationale financiele dienstverlener in Tokyo.

  Het is waar dat je moet concurreren op de lokale Japanse arbeidsmarkt, maar mijn ervaring is dat Japanners niet bijzonder goed en/of op de hoogte zijn van nieuwe technologien. Dit verklaart ook de vele IT vacatures voor banen in de IT/finance. Assertiviteit ontbreek vaak bij de Japanners (wellicht door de sterke mate van hierarchie ingebakken in de cultuur?) waardoor zij bij internationale bedrijven vaak minder snel doorgroeien en jij hier gebruik/misbruik van kan maken.

  In mijn geval ben ik meteen na mijn studie getrouwd met mijn toenmalige Japanse vriendin (nu mijn vrouw:)) waardoor ik hier meteen aan de slag kon met een spouse visa. Mocht je geen trouwplannen hebben met een Japanse en je afhankelijk bent van een bedrijf dat bereid is om jou te sponsoren met een visa dan acht ik de kans erg klein, waarom zouden ze immers iemand aannemen op afstand die geen ervaring heeft en toch veel kosten met zich meebrengt? Als alternatief kun je wellicht proberen om eerst het land binnen te komen als English teacher en daarna te zoeken naar een baan ind e IT.

  Hou in je achterhoofd dat het salaris van een English teacher niet echt bijzonder is in een grote stad (3-4 miljoen yen?). Als je een beetje goed bent in IT zit je met gemak al snel tussen de 8 en 15 miljoen yen na een paar jaar.

  Success!


6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.