Reizen met auto of toch trein & vraag reisschema

Dit onderwerp bevat 7 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Wouter 1 jaar, 9 maanden geleden.

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • #34944

  Richard
  Bijdrager

  Hoi allemaal,

  Begin november vertrekken wij met onze zoon voor iets meer dan 2 weken naar Japan. Initieel dacht ik eraan om alles met de Japan Rail pass te doen en dan op specifieke locaties een auto te huren (b.v. in Nikko en bij Kawaguchiko / Mount Fuji), maar omdat de treinconnecties zeer lang blijken te zijn (Nikko – Kawaguchiko 280 minuten en Kawaguchiko – Himeji 346 minuten) zitten wij nu te kijken naar het huren van een auto. Dit bracht ons ook op dit forum aangezien er goede informatie op de website stond over het huren van een auto.

  De vraag alleen is dit wel verstandig om te doen (qua reistijd en kosten) en is het normaal gesproken mogelijk om een kinderautostoel erbij te huren? Kijkende naar een JR treinpas zal dit ons 343 euro pp kosten (2 weken aangezien we het niet redden in 1 week) + de kosten voor de operators buiten de JR om (niet alle sporen die we gebruiken lopen via het JR netwerk maar hoeveel weet ik niet precies omdat dat lastig te zien is). Tevens moeten wij hiernaast dan nog voor enkele dagen een auto huren in Nikko (om naar een mooi afgelegen en traditioneel hotel te gaan) en in Kawaguchiko (om in de omliggende omgeving dingen te bekijken).

  Het huren van een auto maakt ons flexibeler en ik heb een auto gevonden voor 10 dagen voor 640 euro incl. drop-off kosten (ophalen in Tokyo en drop-off in Kyoto). De volgende vraag is hoeveel kosten moet ik ongeveer in gedachten houden voor tol en benzine voor onze reis zoals hieronder aangegeven (pick-up 12-10 voor de reis naar Nikko en teruggave op 21-11 bij aankomst in Kyoto)? En is het mogelijk om ook te kiezen voor het rijden op niet tolwegen?

  Ons schema staat hieronder. In het schema heb ik ook een mooie locatie proberen te vinden voor 1 dag tussen Mount Fuji en Himeji maar dat heb ik vooralsnog niet gevonden dus als jullie tips hierin hebben, dan hoor ik dat graag.

  • Vrijdag 11-11 Aankomst Tokyo
  • Zaterdag 11-11 Tokyo
  • Zondag 12-11 Tokyo – Nikko
  • Maandag 13-11 Nikko
  • Dinsdag 14-11 Nikko (traditioneel hotel Honke Bankyu – 45 minuten rijden van Nikko)
  • Woensdag 15-11 Nikko – Kawaguchiko/ Fujikawaguchiko (Mount Fuji)
  • Donderdag 16-11 Kawaguchiko/ Fujikawaguchiko (Mount Fuji)
  • Vrijdag 17-11 Kawaguchiko/Fujikawaguchiko (Mount Fuji)
  • Zaterdag 18-11 Kawaguchiko/Fujikawaguchiko (Mount Fuji)
  • Zondag 19-11 Kawaguchiko/Fujikawaguchiko – Himeji
  • Maandag 20-11 Himeji
  • Dinsdag 21-11 Himeji – Kyoto
  • Woensdag 22-11 Kyoto
  • Donderdag 23-11 Kyoto
  • Vrijdag 24-11 Kyoto
  • Zaterdag 25-11 Vertrek naar Osaka
  • Zondag 26-11 Vlucht naar NL

  Alvast heel erg bedankt voor jullie reactie(s)!

  • Dit onderwerp is gewijzigd 9 maanden geleden door  Wouter.
  • Dit onderwerp is gewijzigd 7 maanden, 2 weken geleden door  Wouter.

  #34953

  Angelique Demers

  De trein is zeker een aanrader. Punctueel, snel, schoon en goedkoop. We hebben wel met een bus gereisd, niet met een auto, maar ik zou het persoonlijk op het openbaar vervoer houden.


  #34954

  Wouter
  Sleutelbeheerder

  Hoi Richard,

  Leuk dat je onze site gevonden hebt en goed om te horen dat je er wat aan hebt ook :).

  Om maar meteen ter zake te komen, je bent over het algemeen met de auto iets duurder uit. Je krijgt er wel een hoop flexibiliteit voor terug. Hoe je precies uitkomt qua kosten is uiteraard moeilijk te zeggen want dat hangt enorm af van je route en hoeveel extra je met de trein reist buiten het JR netwerk.

  Om je een indicatie te geven van wat je kwijt bent aan tol heb ik even gekeken wat bijvoorbeeld de rit van Kawaguchiko naar Himeji je zou kosten. Dat komt uit op ¥ 13.470, pak ‘m beet 100 euro dus (tol kun je berekenen op http://dc2.c-nexco.co.jp maar die website is alleen in het Japans beschikbaar). Benzine is in Japan iets goedkoper dan in Nederland. Reken op ergens tussen 1 euro en 1,10 per liter.

  De auto is fantastisch om de buitengewesten te verkennen maar in de steden zit je met extra kosten zoals parkeren waar je natuurlijk ook rekening mee moet houden. Afhankelijk van de locatie in de stad kan je dat ook zomaar ¥ 1.000 per uur kosten. Zoals Angelique ook zegt, het openbaar vervoer is zeker ook een goede optie, maar je zult minder van het platteland kunnen ervaren en meer aan de steden vast zitten.

  Nogmaals, qua kosten zul je waarschijnlijk met de auto iets duurder uit zijn maar ik denk dat je de keuze vooral moet maken gebaseerd op hoe jullie het liefst zouden reizen. Mijn persoonlijke voorkeur zou de auto zijn want dan heb je meer kans op plekken te komen waar je het gevoel hebt de eerste buitenlander te zijn die er ooit geweest is en dat is wel een toffe ervaring.

  Oh, en als je kiest voor de auto let dan wel op dat je een internationaal rijbewijs nodig hebt.

  Ik ben benieuwd waar je uiteindelijk voor gaat kiezen. Laat het nog even weten.

  Gr. Wouter


  #34955

  Ella Meijer

  Wij hebben vorig jaar 3 weken door japan gereisd. Alles met de trein, was super! Ik zou het zo weer doen. Wij hadden eigen router bij ons zodat we altijd op internet konden en zo heb je de reisschema’s altijd bij de hand.


  #34993

  Richard
  Bijdrager

  Dank voor de reacties allemaal. Ik zie ze nu pas (geen alert). 🙂

  We gaan de trip waarschijnlijk toch met de auto doen zodat we meer flexibiliteit hebben gedurende de trip, meer dingen rustig te kunnen bekijken maar ook tussendoor een keer terug naar het hotel te kunnen gaan om onze zoon daar even te laten slapen (wellicht niet nodig want hij is heel makkelijk).

  Tussen Mount Fuji en Himeji gaan we waarschijnlijk Korankei (nabij Nagoya – en wellicht het kasteel Inuyama) bekijken en daar overnachten om de trip minder lang te maken. Ik vroeg mij af of jullie wellicht nog een leuke tussenstop weten die het bekijken waard is tussen Mount Fuji en Korankei? We reizen dan via de zuidkust dicht langs Shizuoka, Kakegawa, Hamamatsu en Okazaki.

  Verder hoop ik dat jullie mij wellicht wat tips kunnen geven waar wij het beste onze huurauto kunnen ophalen in Tokyo en kunnen droppen in Kyoto. Er zijn b.v. zoveel pick-up stations in Tokyo en het lijkt mij gemakkelijker en sneller om de auto niet in het centrum van Tokyo op te halen. Dan zou we vanuit ons hotel (Akihabara Washington Hotel) de trein kunnen pakken naar een locatie en vanaf daar kunnen gaan rijden. Andersom kunnen we de auto ook net buiten Kyoto droppen en dan met de trein de stad ingaan (zitten daar in Guesthouse Sanjyotakakura Hibiki).

  Super bedankt voor jullie input hierin!


  #35038

  Wouter
  Sleutelbeheerder

  Hi Richard,

  Dat gaat een mooie trip worden, dat weet ik zeker

  Echte must-see tussenstops zijn er eigenlijk nauwelijks tussen Mt. Fuji en Korankei. En zeker niet op een plek die niet al te ver van de snelweg ligt. Maar op zich is de Japanse snelweg ook een belevenis hoor. Je komt hoe dan ook langs een aantal “service areas”. Behalve even je benen strekken kun je er vaak lekker en relatief goedkoop eten, er is meestal wel iets in de vorm van entertainment en een paar winkeltjes. Dat hoort eigenlijk ook wel een beetje bij de “ervaar Japan met de auto” ervaring.

  Je kunt ook langs de route kijken naar wat de Japanners “Michi no Eki” noemen. Michi betekent weg en eki betekent station. Echt een goed vergelijk hebben we in Nederland niet, maar je zou het een bezoekerscentrum kunnen noemen. Deze stops vind je langs doorgaande wegen, niet langs de snelwegen maar soms wel in de buurt van afslagen. Je maakt hier kennis met lokale specialiteiten op het gebied van eten maar ook nijverheid. Sommige Michi no Eki hebben een voetenbad of zelfs een volledige onsen.

  Ophalen in Tokyo doe je denk ik het beste aan de westzijde van de stad. Jullie zitten aan de oostzijde van de Yamanote-lijn. Je kunt het beste zoeken naar een ophaalpunt in de buurt van bijvoorbeeld Shinjuku. Dan zit je in ieder geval in de buurt van de juiste snelweg in de richting van Mt. Fuji.

  Voor het wegbrengen in Kyoto hoef je minder toeren uit te halen. Kyoto is een stuk minder groot. Ik zou voor iets kiezen in de buurt van station Kyoto, dus zit je daarna zo in de metro richting je hotel (2 haltes) of voor zo’n ¥ 1000 ben je er met de taxi.

  Goede voorbereiding en veel voorpret :)!

  Gr. Wouter


  #35050

  Richard
  Bijdrager

  Dank je wel Wouter. Het gaat zeker een mooie trip worden. 🙂

  Ik heb inmiddels ook nog wat andere mooie plekken rondom Kyoto gevonden (b.v. de Sanzen-in Temple en Ishiyamadera Temple) die we ook gaan bezoeken. Wellicht dat we 1 dag minder Kyoto zelf doen en dit soort dingen bezoeken aangezien dat wel makkelijker met de auto blijkt te bezoeken dan met het ov.

  Betreffende de plek om de auto in Tokyo op te halen: we gaan eerst naar Nikko dus dan is het wellicht handiger om de auto juist iets meer naar het noord (noord-oosten) op te halen. Heb je daar nog advies in?

  Ik zal zodra het reisschema helemaal rond is, deze nog even posten in dit topic zodat anderen hier wellicht later ook nog hun voordeel mee kunnen doen.


  #35075

  Wouter
  Sleutelbeheerder

  Hoi Richard,

  Ik heb zelf jaren in de omgeving van Kyoto gewoond en er zijn daar zoveel leuke plekken. Ishiyama-dera is inderdaad prachtig in de tijd van het jaar dat je reist. Met een beetje geluk zijn de herfstbladeren al mooi rood.

  Ik had over het hoofd gezien dat je eerste naar Nikko gaat. Dan zit je waarschijnlijk in de buurt van station Ōji het beste qua ophaallocatie. Van daar zit je zo op de snelweg in de juiste richting.

  Succes met plannen.

  Gr. Wouter


8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.