Werken als engels docent

Dit onderwerp bevat 11 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Wouter 1 maand, 2 weken geleden.

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
 • Auteur
  Berichten
 • #40711

  Ayla Schallig
  Bijdrager

  Hey, mijn naam is Ayla Schallig ik ben 24 en momenteel ben ik bezig met het afronden van mijn Master Leisure Studies (In het engels).

  Vanaf september zou ik graag naar Japan willen gaan om daar als docent Engels aan de slag te gaan.

  Hier had ik een paar vragen over, die hopelijk hier beantwoord zullen worden.

  1. In Nederland kan je zowel een CELTA als TEFL cursus doen. CELTA lijkt mij beter aangezien die van Cambridge is, helaas valt deze cursus tijdens mijn afstudeer periode en weet ik niet zeker of ik deze dan kan volgen. Zou een TEFL cursus eventueel ook voldoende zijn?

  2. Ik las tot nu toe op veel vacature sites voor ‘docent engels’ dat je voor een jaar contract tekent, maar wat nou als je maar 10 maanden wilt werken en daarna wilt reizen? Wat zijn dan de mogelijkheden?

  3. Ik heb op mijn onderarm een tatoeage zitten. Deze bedek ik in Nederland altijd tijdens het werk, maar in Japan is het natuurlijk een stuk warmer. Mocht mijn tatoeage zichtbaar zijn, zou dit dan een probleem zijn?

  Hopelijk kan iemand mijn vragen beantwoorden!


  #40713

  Wouter
  Sleutelbeheerder

  Hoi Ayla,

  Leuk dat je met je vragen hier op het forum terecht gekomen bent. Ik heb zelf 5 jaar Engels gegeven in Japan bij iTTTi Japan.

  Ik heb voor vertrek naar Japan ook een TEFL cursus gedaan, maar dat bleek uiteindelijk niet eens nodig. De grote commerciële scholen hebben allemaal hun eigen inhouse training. Vaak wordt je in 2 weken klaar gestoomd voor het gebruik van hun zelf ontwikkelde lesmethodes.

  Je kunt ook (als je geluk hebt) aan het werk als docent Engels op een universiteit. De werkomstandigheden zijn daar beter dan bij commerciële scholen, maar er worden ook hogere eisen gesteld aan je kwalificaties. In dat geval is CELTA wel nodig.

  Contracten zijn inderdaad over het algemeen voor 1 jaar. Je kunt er echter meestal ook voor kiezen om je contract eerder op te zeggen. Veel van de commerciële scholen bieden een “end of contract bonus” om werknemers aan te moedigen niet hun contract tussentijds op te zeggen. Die bonus is over het algemeen ongeveer een half maandsalaris.

  Tattoo’s zijn in Japan inherent gelinkt aan de Yakuza (Japanse maffia). Dat zijn dan ook wel direct volledig volgetekende ruggen, schouders en bovenarmen. Het is wel zo dat Japanners inmiddels weten dat westerlingen vaker tattoo’s hebben. Tijdens het werk zal je waarschijnlijk je tattoo moeten bedekken, maar in je vrije tijd zal je er niet zoveel last van hebben.

  Ik hoo dat je hier wat verder mee komt. Als je verder nog vragen hebt, laat maar weten :).

  Gr. Wouter


  #40714

  Ayla Schallig
  Bijdrager

  Hey Wouter,

  Bedankt voor je snelle reactie! Hoever van te voren ben jij begonnen met solliciteren? En was dat moeilijk om te doen vanaf Nederland?

  Heb jij zelf een woning moeten zoeken in Japan of werd dat via je werk geregeld?

  Groetjes


  #40715

  Wouter
  Sleutelbeheerder

  Hoi Ayla,

  Ik ben zo’n 3 maanden van te voren begonnen met solliciteren. Ik zat in Australië destijds, en daar hebben de commerciële scholen kantoren. Dat maakt het net even iets makkelijker. Hier zitten de dichtstbijzijnde kantoren in Londen, dus de kans is groot dat je daar een keer heen moet voor een sollicitatiegesprek. Trek er dus iets meer tijd voor uit.

  De commerciële scholen die in het buitenland werven zorgen over het algemeen ook voor huisvesting voor je zodra je in Japan aankomt. Ik heb daar gebruik van gemaakt en heb het eerste jaar in een appartement van iTTTi Japan gewoond.

  Gr. Wouter


  #40716

  Ayla Schallig
  Bijdrager

  Hey Wouter,

  Sorry dat ik je doodstalk maar ik ben erg blij dat ik iemand gevonden heb die al gewerkt heeft in Japan als docent.

  Ik had nog een paar vragen:
  1. Hoe heb jij het ervaren om docent Engels te zijn in Japan?
  2. Ik zit te twijfelen tussen Osaka en Tokyo, heb jij toevallig in beide steden gewerkt, zoja wat was jou voorkeur?
  3. Was werken voor iTTTi fijn? Beveel jij het aan om via die site te solliciteren? Ik zag namelijk op jullie website ook 2 andere grote bedrijven staan.
  4. Kwam jij goed rond met je salaris? Ik zou samen met mijn vriend naar Japan gaan dus wij zouden de kosten van de woning kunnen verdelen.

  Groetjes!


  #40717

  Wouter
  Sleutelbeheerder

  Hoi Ayla,

  Geen probleem hoor :).

  Ik vond het ontzettend leuk om in Japan te werken. Net als in ieder baan denk ik heb ik als docent Engels leuke dagen en minder leuke dagen gehad natuurlijk. Dat heeft met name te maken met de leerlingen denk ik. De dagen dat ik gemotiveerde leerlingen in de les had was het hartstikke leuk. Op andere dagen heb je soms het gevoel dat je tanden aan het trekken bent, zo weinig zin hebben de leerlingen erin.

  Ik heb 5 jaar in de regio Osaka gewerkt. Ik ben wel een aantal keer in Tokyo geweest, maar om er te wonen… Tokyo gaat echt 24 uur per dag door en je kunt het niet uitzetten. In Osaka lukt het ook zo nu en dan om even buiten de stad te komen. De regio Osaka heeft absoluut mijn voorkeur boven Tokyo.

  Ik vond werken voor iTTTi erg prettig. Bij de meeste andere scholen is een fulltime aanstellen in de praktijk 9 of 10 uur per dag. Bij iTTTi had ik dagen van maar 2 uur en de langste dagen zijn zo’n 5 uur. Het salaris ligt een klein beetje lager (logisch natuurlijk met dit soort uren) maar ik heb behoorlijk wat vrije tijd in ruil daarvoor. Dat is ook wel wat waard.

  Van het salaris is prima rond te komen. Ik heb de kosten van het levensonderhoud op een rijtje gezet op deze pagina. Het is uiteraard een indicatie. Als je iedere dag uit eten gaat heb je wellicht aan het eind van je salaris nog een stuk maand over.

  Laat maar weten als je nog meer vragen hebt hoor :).

  Gr. Wouter


  #40720

  Ayla Schallig
  Bijdrager

  Had jij al ervaring met lesgeven toen je ging solliciteren? Of heb je alleen die TEFL cursus gedaan, wat uiteindelijk niet eens nodig bleek te zijn.

  Ben benieuwd waar ze namelijk naar kijken tijdens het solliciteren.


  #40721

  Wouter
  Sleutelbeheerder

  Nee, ik had geen ervaring met lesgeven. Tijdens het sollicitatiegesprek keken ze wel naar hoe je je houdt als je voor een groep staat aan de hand van wat opdrachten. Een gezonde dosis zelfvertrouwen is eigenlijk alles wat ik destijds nodig had.


  #40722

  Ayla Schallig
  Bijdrager

  En kan je solliciteren en binnenstromen ieder moment van het jaar? Of moet dit aan het begin van een schooljaar ? Zo ja, is dat dan oom september ?


  #40723

  Wouter
  Sleutelbeheerder

  De grote scholen zijn het hele jaar door op zoek naar nieuwe mensen. Solliciteren en instromen kan dus het hele jaar door.


  #40820

  Ayla Schallig
  Bijdrager

  Hey Wouter,

  Daar ben ik weer. Ik ben de afgelopen paar maanden druk bezig geweest met werk vinden. Ik ben ook beginnen met de CELTA course, hier ben ik bijna klaar mee.

  Toch gaat het vinden naar werk erg moeizaam. Vaak wordt er vereist dat je of al in Japan bent of een native bent (Ik gebruik vooral de websites van gaijinpot / teachaway). Hoe heb jij dit destijds aangepakt?

  Ik heb ITTTI ook gemaild maar heb helaas van hun nooit reactie gekregen.

  Groetjes
  Ayla


  #40821

  Wouter
  Sleutelbeheerder

  Hi Ayla,

  Wat ik in mijn tijd in Japan gezien heb is dat er een soort golfbeweging zit in de werving. Er zijn momenten dat scholen hoofdzakelijk binnen Japan werven en op andere momenten juist weer buiten Japan.

  Ik heb destijds het geluk gehad dat er buiten Japan geworven werd. De HR afdelingen van de scholen zullen altijd kijken naar hoe groot de kans is dat een visum aanvraag wordt toegewezen op basis van je opleiding en arbeidsverleden. Ik heb mijn opleiding in het Engels gevolgd, waardoor de HR afdeling van iTTTi destijds inschatte dat de kans behoorlijk groot was dat ik een visum zou kunnen krijgen.

  Recent is het makkelijker geworden voor buitenlanders om een visum voor Japan te krijgen. Ik las het laatste in het nieuws, maar heb nog geen tijd gehad om me echt te verdiepen in wat dit aan nieuwe kansen creëert voor Nederlanders. Misschien is het de moeite waard voor je om daar eens in te duiken?

  Gr. Wouter


12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.