Werken in Japan

Dit onderwerp bevat 3 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  Wouter 2 jaren, 3 maanden geleden.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #29709

  jordy

  hallo,

  mijn naam is jordy en ik ga naar japan voor een lange periode met mijn vriendin die komt uit japan.
  recent ben ik er achter gekomen dat het vrij lastig is om aan een werk-visum te komen en daarom toch iets moest vragen. ik heb een MBO-nautische opleiding maar ben nu niet opzoek naar werk in die branche. ik had gehoopt dat je in japan kan werken in de horeca of iets vergelijkende maar ik denk dat ik dat heb onderschat. ik spreek redelijk japans en hoopte er toch minimaal een half jaar te zitten.


  #29710

  Wouter
  Sleutelbeheerder

  Hoi Jordy,

  Leuk dat je met je vraag bij Ervaar Japan terecht gekomen bent.

  Ik weet precies hoe het is, graag maar Japan willen omdat je vriendin er vandaan komt. En waar een wil is, is een weg.

  Werken in de horeca is inderdaad in Japan niet zo makkelijk als je zou denken. Het venijn zit ‘m in het visum. Er is niet direct een visum klasse die past bij werken in de horeca. Logisch opzich als je bedenkt dat visums eigenlijk bedoeld zijn om kwaliteiten naar Japan te halen die in het land zelf schaars zijn. Een goed voorbeeld daarvan is het geven van Engelse les. Die branche is de grootste werkgever van buitenlanders in Japan.

  Andere hindernis is dat je voor een werkvisum meestal een Bachelor diploma (HBO of universitair maakt niet uit) nodig hebt om een werkvisum te kunnen krijgen.

  In alle eerlijkheid, de makkelijkste manier voor jou om een visum te krijgen is door met je vriendin te trouwen. Als dat toch slechts een kwestie van tijd is voordat jullie dat zouden doen tenminste.

  Ik ken een paar mensen die jaren in Japan in de horeca gewerkt hebben zonder werkvisum. Ze kregen contant uitbetaald en gingen eens in de drie maanden een paar dagen naar Zuid-Korea om weer op een nieuw toeristenvisum binnen te komen. Uiteraard is dat geen optie die ik je aan zou raden. Er kleven uiteraard allerlei risico’s aan. Zo zou je bijvoorbeeld geen ziektekostenverzekering af kunnen sluiten en dekken de meeste reisverzekeringen je ook maar voor een maand of drie.

  Ik hoop dat ik je een beetje een helder beeld heb gegeven. Als je vervolgvragen hebt hoor ik het uiteraard graag.

  Succes!

  Gr. Wouter


  #29711

  jordy

  dankje voor je supersnelle reactie, ik wil inderdaad nog heen voor 6 maanden maar dan is het enige probleem dus geld. zei is nu hier in nederland en we gaan samen heen voor een half jaar voor haar familie. ik ben blij dat ik naar korea en terug kan vliegen zonder al te veel problemen.

  en nu weet kik ook dat ik geen visum kan krijgen door te solliciteren bij een restaurant.

  weet u toevallig of er ook boete of andere sancties staan op zwart werken in japan? voor verzekering maak ik mijzelf eigenlijk minder druk maar ben eerder bang dat ik niet terug mag komen als je word gesnapt.

  iig bedankt.

  gr jordy


  #29713

  Wouter
  Sleutelbeheerder

  Beste Jordy,

  Hoe dat precies zit met boetes en sancties weet ik niet. Ik kan me wel voorstellen dat je mogelijk een tijdje het land niet meer in mag als gevolg. Ik zei al, er kleven een heleboel risico’s aan. En in jouw geval zal je dat risico denk ik niet willen lopen.

  Je zou kunnen overwegen om een taalcursus in Japan te gaan doen. Met een studentenvisum mag je parttime werken. Als je bij je schoonfamilie kunt verblijven ben je denk ik niet zoveel kwijt aan onderdak dus kom je er ook wel met een parttime baan.

  Hier op Ervaar Japan hebben we nog weinig informatie staan over studeren in Japan, maar als je Googled vindt je genoeg info. Kijk bijvoorbeeld eens op deze site.

  Succes!

  Gr. Wouter


4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.