Wonen en werken

Dit onderwerp bevat 3 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  Wouter 2 jaren, 3 maanden geleden.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #29684

  Sonny

  Hallo, Mjjn vriendin en ik zouden graag voor een jaar willen wonen en werken in Japan. Nou weet ik dat je een bachelor diploma moet hebben, wil je in aanmerking komen voor een baan in Japan. Mijn vriendin heeft een HBO Bachelor Communicatie en multimediadesign en werkt nu 4 jaar bij een Ed-tech software bedrijf in Delft. Nou komt het hele verhaal. Ik heb alleen een VMBO diploma en heel wat jaartjes werk ervaring in verschillende branches vanaf mijn 18e. Ik ben nu 26 jaar en mijn vriendin ook. Ik kan Engels+ verstaan en kan goed Engels praten en schrijven. Zij kan Engels+ verstaan en Engels+ lezen en Engels+ schrijven. Ik heb een normaal CV, vooral horeca gericht, (lange uren). Ook zijn wij benieuwd of trouwen helpt om een visum te krijgen en of dat überhaupt ergens zin voor heeft. Natuurlijk zouden we dat doen, als dat ook maar enig verschil biedt. We willen ons nu focussen op het Japans leren. Wij hebben ons doel op 1,5 jaar tot 2,5 jaar gezet voordat we naar Japan willen gaan. Nou is de vraag… Is het mogelijk om een jaar in Japan te wonen/werk te krijgen en überhaupt een visum te krijgen om dat te kunnen doen? Ik ben tevreden met afwassen in een bar of zoiets. Lage eisen en hard werken zijn ons ding en wij deinzen niet terug voor een uitdaging. De spaarpot willen we ook aardig gevuld hebben als we gaan, maar wat is wijsheid daarin? Wij zijn nu 8,5 jaar bij elkaar, een avonturieren team met een lach!^^ Vrienden maken en contacten leggen zit in ons karakter. Zachtaardig, blond haar, blauwe ogen en super flexibel! Een jaar ergens in een ander land wonen wilden wij altijd al en ons aanpassen aan andere mensen is geen probleem, we zijn heel meegaand. Nu hebben we onze ogen gericht op Japan, maar is het met onze situatie reëel genoeg om ons volledig daarop te gaan focussen? We willen 100% zekerheid hebben voordat we gaan en alles uitpluizen en leren wat er te leren valt om dat te krijgen. Denken jullie dat dit plan reëel is? Met vriendelijke groeten Sonny & Esther


  #29687

  Wouter
  Sleutelbeheerder

  Hoi Sonny en Esther,

  Leuk dat jullie in jullie zoektocht naar antwoorden bij Ervaar Japan terecht gekomen zijn.

  Er zijn feitelijk twee harde, maar recht-door-zee eisen die de Japanse overheid stelt bij het verstrekken van een werkvisum. Over hoe dat precies zit heb ik recent een artikel geschreven. Samenvattend komt het neer op het volgende:

  1. Een Bachelor diploma
  2. Aantoonbaar relevante ervaring

  Je hebt dus niet alleen een Bachelor diploma nodig, je achtergrond moet ook relevant zijn. Als je dus als leraar Engels wilt, heb je bijvoorbeeld een Bachelor diploma nodig van de lerarenopleiding als leraar Engels. Een Bachelor diploma dat (vrijwel) volledig in het Engels gevolgd is kan ook. Maar als je bijvoorbeeld een Bachelor diploma in accounting hebt dat volledig in het Nederlands gegeven is, dan is het aantonen van relevantie lastig.

  Esther, wellicht heb jij aantoonbare relevantie in je achtergrond die samen met je Bachelor diploma voldoende kunnen zijn voor het verkrijgen van een werkvisum. Sonny, ik ben bang dat het voor jou lastig wordt. Daar moet ik wel bij zeggen dat 10 jaar relevante werkervaring ook kan worden geaccepteerd door de Japanse immigratiedienst. Of je wel of niet getrouwd bent maakt daarbij niet uit.

  Bijkomende hindernis is dat je eerst werk moet hebben voordat je een visum kunt aanvragen. Werkgevers nemen over het algemeen alleen buitenlanders aan waarvan ze vrij zeker zijn dat die een visum zullen krijgen. Een beetje een cirkeltje dus.

  Ik ken wel mensen die op een toeristenvisum in Japan in een bar werken en daar zwart voor betaald krijgen. Een keer in de 3 maanden gaan ze een paar dagen naar Zuid-Korea. Maar dat is niet iets wat ik je aan zou raden om te doen. Uiteraard kleven daar risico’s aan.

  Ik hoop dat ik jullie hiermee een beetje heb kunnen helpen, hoewel het wellicht niet het nieuws is waar jullie op hoopten. Als jullie verder nog vragen hebben hoor ik het graag.

  Succes.

  Gr. Wouter


  #29712

  Sonny

  Beste, Bij Esther zit het wel goed, we hebben al even gekeken en dat moet geen probleem zijn. Ik denk dat wij het op een gegeven moment gewoon proberen, en ondertussen goed kijken of er een bedrijf is in de horeca die pensions regelt voor mij. Mijn cv zo goed mogelijk aanpassen aan het bedrijf in kwestie, en hopen. Wat wij ook dachten is eerst een vakantie-visum aan te vragen, en een maand naar Japan gaan en daar contacten te leggen in onze branches. In iedergeval bedankt voor je snelle reactie.! Matane!


  #29714

  Wouter
  Sleutelbeheerder

  Beste Sonny,

  Dat klinkt als een plan en een berg doorzettingsvermogen. Waar een wil is, is een weg! Contacten zijn inderdaad erg waardevol. Succes. Ganbatte ne!

  Gr. Wouter


4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.